Individuele therapie

Geef me de kalmte om te accepteren wat ik niet kan veranderen,
de moed om te veranderen wat ik kan veranderen,
en de wijsheid om het verschil te kennen.

In het kort geeft deze uitspraak van Fransiscus van Assisi weer waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Mijn werkwijze is intuïtief en door afstemming op jou en je hulpvraag zal ik je met behulp van mijn kennis en (levens)ervaring coachen en begeleiden in je proces tot verandering. Daarbij zal ik altijd uitgaan van jouw eigen kracht en intuïtie.
Het valt mij steeds weer op dat psychisch lijden ontstaat en verergert wanneer we de situatie en onszelf niet kunnen accepteren zoals deze is. Een belangrijk deel van de behandeling zal zich dan ook richten op je bewust te worden, te ervaren en te accepteren dat het oké is waar je op dit moment bent en hoe je daarmee omgaat. Technieken die ik daarbij gebruik zijn o.a. afkomstig uit de mindfulness en de ACT (Acceptance and Commitment Therapy).
Naast het bewustworden en accepteren van hoe we in elkaar zitten is het belangrijk om in beweging te komen en te blijven. Door beweging ontstaat verandering. We blijven vaak vast zitten omdat onze (on)bewuste beperkende overtuigingen in de weg zitten zoals “ik verdien geen geluk” of “ik heb geen controle over mijn levensomstandigheden”. Deze overtuigingen hebben we ons vaak al jong eigen gemaakt doordat we te maken kregen met (traumatische) gebeurtenissen die ons overkwamen en waar we als kind geen invloed op hadden. Ik zal je helpen deze beperkende overtuigingen op te sporen en te veranderen in helpende overtuigingen zoals “ik verdien alle geluk van de wereld” en “ik heb invloed op mijn leven”. Technieken die ik gebruik om deze beperkende overtuigingen om te zetten in helpende overtuigingen zijn o.a. afkomstig uit de cognitieve gedragstherapie en EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing).

Cliëntervaringen:
Cliënt:
‘Ik heb diverse gesprekken gehad met Joanneke. Ik had gesprekken met haar, omdat mijn gedachten op een gegeven moment door werk, privé, relatie zo door elkaar geschud werden, dat ik de volgorde ervan niet meer kon vinden. Hoe reageer je als mens “normaal”, wanneer zeg je wat? en hoe doe je dat? Op mijn werk lukte het nog redelijk om op een goede manier te reageren, in mijn privé-leven en in mijn relatie wist ik het niet meer. Na elk gesprek met Joanneke, voelde ik beweging/verandering in mij. Ik leerde rekening te houden met mijn eigen gevoel. Ik leerde dat ik in een patroon zat. Joanneke leefde mee, maar ging niet mee in mijn gedachten. Zij hield mij regelmatig een spiegel voor en confronteerde mij met wat er werkelijk gebeurde.
De gesprekken met Joanneke zijn niet alleen fijn, omdat iemand naar je luistert, maar vooral fijn omdat het een leerproces in je zelf in gang brengt. Joanneke leert je het (weer) zelf te doen!’

Cliënt:
‘In vrij korte tijd zijn mijn klachten verbeterd. Er werd goed geluisterd, ruimte gegeven om zelf oplossingen te vinden. Diverse behandelmethodes werden besproken en overwogen, vragenlijsten gebruikt. Dit gaf inzicht en was helpend. De respectvolle, kritische, open houding en humor maakte het contact prettig en veilig.’